czwartek, 26 stycznia 2023

Ciasto dyniowo-bananowe z kaki, orzechami laskowymi karmelowo-kawowymi od YARO

Na pierwszy rzut oka nazwa ciasta jest skomplikowana? Może tak, ale nie nazwa jest najważniejsza, tylko wnętrze! Idealnie do takiego wypieku komponują się orzechy laskowe karmelowo-kawowe od YARO




Składniki:
  • 2 jaja
  • 100 g białka jaj
  • 40 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 120 g banana bez skórki
  • 100 g puree dyni
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 g obranego kaki
  • 40 g orzechów laskowych karmelowo-kawowych 

Sposób przygotowania:
Jaja i białka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, puree dyni oraz olej. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia - ponownie wymieszać. Do miski wrzucić pokrojone w kostkę kaki - wymieszać. Całość przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch powrzucać orzechy laskowe. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 24 stycznia 2023

Potrawka z żołądkami drobiowymi, pieczarkami i warzywami po włosku

Podroby są bogate w składniki mineralne tj.: żelazo czy białko. Może nie każdy przepada za ich smakiem, ale przygotowane w idealny sposób skradną podniebienie dla największych ich przeciwników. W kompozycji z pieczarkami i warzywami po włosku to poezja! 



Składniki:
  • 225 g żołądków drobiowych
  • 250 g pieczarek mini
  • 450 g warzyw po włosku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
  • 10 ml oleju rzepakowego 
Sposób przygotowania:
Żołądki bardzo dobrze przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry. Do garnka wrzucić żołądki i pieczarki. Dusić ok. 2-3 minut, następnie dodać olej rzepakowy. Smażyć ok. 10-15 minut. Następnie wrzucić warzywa po włosku, całość dusić ok. 10-15 minut. Pod koniec smażenia dodać przyprawy. 

Smacznego! 

czwartek, 19 stycznia 2023

Zupa krem z pieczonej dynii i brukselek

Dynia po raz kolejny na moim blogu! Jest sezon, więc warto ją wykorzystać w swojej kuchni! W wersji zupy krem, a zwłaszcza z dodatkiem brukselek to petarda! 



Składniki:

  •  308g (1 szt) udka z kurczaka
  • 350 g pieczonej dyni
  • 150 g brukselek
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka 
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć. Dynię podzielić na mniejsze porcje i usunąć nasiona. Brukselki wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować ok. 5-7 minut. Następnie odsączyć z wody i osuszyć. Dynię oraz brukselki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach. Kolejno do garnka włożyć udko kurczaka i zalać zimną wodą. Gotować ok. 15 minut. Następnie po upływie czasu do garnka wrzucić upieczoną dynię oraz brukselki. Dodać przyprawy. Gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Z ostudzonej zupy wyjąć udko. Zblendować na gęsty i gładki krem.

Smacznego!