wtorek, 27 grudnia 2022

Pieczony SERio z batatem, marchewką, pomidorkami i szalotką

Połączenie wegańskiego SERio o smaku pomidorów i bazylii oraz pieczonych warzyw tj. batata, marchewki, pomidorków oraz szalotki to coś pięknego! Polecam do wykonania! 




Składniki:
  • SERio z pomidorami i czarnuszką
  • 150 g batata (bez skórki)
  • 150 g marchewki (bez skórki)
  • 150 g pomidorków
  • 100 g szalotki (bez łupinki)
  • oliwa w spray
  • przyprawy: pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Batata oraz marchewkę obrać. Ugotować przez 15-20 minut. Szalotkę obrać i pokroić w grube plastry. Pomidorki pokroić na połowę. SERio podzielić na mniejsze porcje. Batata i marchewkę pokroić w plastry. Całość włożyć na formy. Spryskać oliwą. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

niedziela, 25 grudnia 2022

czwartek, 22 grudnia 2022

Współpraca z "Eko Grzyby"

"Eko Grzyby" jest marką zajmującą się uprawą grzybów egzotycznych. W swojej ofercie posiada podłoża grzybów do własnej uprawy tj.: grzyby shiitake, leśny koralowiec, pioppino.



Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazły się:
  • podłoże grzybów shiitake 

Podłoże należy uprawiać w ciemnych, zacienionym miejscu (piwnica, garaż) o temperaturze 17-22 stopnie Celsjusza. Rozkwit grzybów następuje po 4-7 dniach. Ponadto zaleca się lekkie skropienie wodą podłoża.


Zapraszam do zakupów!
Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem produktu!

środa, 21 grudnia 2022

Ciasteczka korzenne KRUIDNOTEN

Święta coraz bliżej, a w kuchni unoszą się typowe zapachy do tego okresu w roku. Z wielką chęcią polecam przygotować ciasteczka korzenne Kruidnoten od Baking Concept!




Składniki:

Sposób przygotowania:
Do miski dodać masło i miód - wymieszać bardzo dokładnie. Następnie wsypać mieszankę do wypieku ciasteczek. Całość bardzo dokładnie wymieszać i uformować kulę. Odstawić do lodówki na 10 minut. Po upływie czasu masę wyjąć. Formować 2 cm kulki i lekko spłaszczyć. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut w 160 stopniach.

Smacznego!