photo © WeHeartIt
niedziela, 9 października 2022
czwartek, 6 października 2022
Sałatka z twarogiem, figami, gruszką, pomidorkami, papryką, orzechami pekan i miksem sałat
Uwielbiam sałatki, a zwłaszcza ze świeżych warzyw i owoców! W tym wydaniu połączenie słodko-słonego sprawia, że danie jest rozpływa się w ustach!
Składniki:
- 250 g twarogu chudego
- 20g orzechów pekan
- 120 g świeżych fig
- 150 g gruszki
- 225 g pomidorków koktajlowych
- 150 g papryki czerwonej (bez nasion)
- 160 g miksu sałat z rukolą
- 10 ml oleju lnianego
- przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, suszony koperek, suszony tymianek, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć. Pomidorki przekroić na połówki. Gruszkę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Figi pokroić na ósemki. Do miski wsypać pokruszony twaróg, następnie dodać miks sałat z rukolą, orzechy pekan, olej lniany, przyprawy oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić na 10-15 minut w celu przegryzienia smaków.
Smacznego!
wtorek, 4 października 2022
Ciasto z rabarbarem i figą
Rabarbar i figa? Brzmi kusząco! Idealnie do tego pasują białka jaj od Farma Białka, które powoduje, iż wypiek jest bardzo delikatny!
Składniki:
- 2 jaja
- 100 ml białek jaj
- 50 g erytrytolu
- 10 ml oleju rzepakowego
- 50 g mąki ryżowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 g obranego rabarbaru
- 60 g świeżej figi
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja, białka jaj i erytrytol ubić na puszystą masę. Następnie dodać olej, mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość wymieszać. Następnie dodać pokrojony w kostkę rabarbar. Wymieszać za pomocą łyżki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnię ułożyć pokrojoną w ósemkę figę. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 2 października 2022
Subskrybuj:
Posty (Atom)