Uwielbiam zupy krem! Tego rodzaju posiłki pozwalają na kompletowanie dania z różnych warzyw! Tym razem przygotowałam zupę z wykorzystaniem cukinii i pomidorów, a gwóźdź zupy to udka z kaczki od Lipowe Wzgórza!
Składniki:
- 500 g udek z kaczki
- 500 g obranej i oczyszczonej cukinii
- 300 g pomidorów
- przyprawy: przyprawa do kaczki, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
- 1,5 l wody
Warzywa dokładnie umyć. Cukinię obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Cukinię i pomidory pokroić na mniejsze porcje. Do garnka wrzucić udka z kaczki oraz warzywa. Zalać zimną wodą. Gotować ok. 30 minut. Następnie wrzucić przyprawy i gotować kolejne 10 minut. Po upływie czasu zupę wyłączyć. Odczekać do lekkiego ostudzenia. Jedno udko obrać i zblendować z zupą na gęsty krem.
Smacznego!