czwartek, 4 sierpnia 2022

Mozzarella light z makaronem zero noodles, papryką czerwoną , pomidorkami i oliwkami

Bardzo szybka opcja, idealna osobom będących na diecie ketogeniczenj! Mozzarella light, makaron zero noodles od KetoSklep.pl oraz papryka, pomidorki i oliwki, mmm! Wyśmienite!




Składniki:
  • 125 g mozzarelli light
  • 125 g BIO makaronu zero noodles
  • 150 g papryki czerwonej 
  • 150 g pomidorków 
  • 25 g oliwek czarnych
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • 20 ml oleju rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Mozzarellę light odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Pomidorki umyć pokroić na połówki. Oliwki pokroić w plasterki. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z olejem usmażyć paprykę i pomidorki. Pod koniec dodać makaron, mozzarellę light oraz oliwki. Całość posypać przyprawami. Smażyć jeszcze ok. 2-3 minut.

Smacznego!  

wtorek, 2 sierpnia 2022

Brownie batatowo-marchewkowe z daktylami i bananem

Wariacje kulinarne to coś wspaniałego! Połączenie kilku smaków w jednym to super opcja! Zwłaszcza na słodkie wypieki. :)


Składniki:

  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu
  • 100g suszonych daktyli + 100ml wrzącej wody do namoczenia
  • 100g banana
  • 150g batata obranego i ugotowanego
  • 100g marchewki obranej i ugotowanej
  • 100g mąki orkiszowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g kakao
Sposób przygotowania:
Do miski wbić jaja. Utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodać namoczone i odsączone z wody daktyle, rozgniecionego banana, ugotowanego batata i marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie zblendować na gładką masę. Przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

czwartek, 28 lipca 2022

Sernik na kruchym spodzie z kruszynką

Sernik u mnie to must have i znajduje się na pierwszym miejscy pośród wszystkich ciast. Ta propozycja jest bardzo prosta! Delikatny sernik na kruchym spodzie z kruszonką!


Składniki:

Masa serowa

  • 2 jaja
  • 40 erytrytolu
  • 40g budyniu śmietankowego
  • 200g twarożku grani
Kruche ciasto i kruszonka
  • 2 jaja
  • 100g oleju kokosowego lub zimnego masła
  • 200g mąki orkiszowej
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Masa serowa
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać budyń i twarożek. Całość dokładnie wymieszać.

Kruche ciasto i kruszonka
Do miski wbić jaja. Dodać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia oraz olej kokosowy lub zimne masło. Całość szybko i bardzo dokładnie zagnieść. Wstawić do zamrażalnika na ok. 15-20 minut. Po upływie czasu wyjąć. Ciasto podzielić na pól. Jedna połowa na spód, a druga jako kruszonka.

Na  kruche ciasto przelać masę serową. Na wierzch położyć drobne kawałki kruchego ciasta. Piec przez 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!