wtorek, 2 sierpnia 2022

Brownie batatowo-marchewkowe z daktylami i bananem

Wariacje kulinarne to coś wspaniałego! Połączenie kilku smaków w jednym to super opcja! Zwłaszcza na słodkie wypieki. :)


Składniki:

  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu
  • 100g suszonych daktyli + 100ml wrzącej wody do namoczenia
  • 100g banana
  • 150g batata obranego i ugotowanego
  • 100g marchewki obranej i ugotowanej
  • 100g mąki orkiszowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g kakao
Sposób przygotowania:
Do miski wbić jaja. Utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodać namoczone i odsączone z wody daktyle, rozgniecionego banana, ugotowanego batata i marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie zblendować na gładką masę. Przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

niedziela, 31 lipca 2022

czwartek, 28 lipca 2022

Sernik na kruchym spodzie z kruszynką

Sernik u mnie to must have i znajduje się na pierwszym miejscy pośród wszystkich ciast. Ta propozycja jest bardzo prosta! Delikatny sernik na kruchym spodzie z kruszonką!


Składniki:

Masa serowa

  • 2 jaja
  • 40 erytrytolu
  • 40g budyniu śmietankowego
  • 200g twarożku grani
Kruche ciasto i kruszonka
  • 2 jaja
  • 100g oleju kokosowego lub zimnego masła
  • 200g mąki orkiszowej
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Masa serowa
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać budyń i twarożek. Całość dokładnie wymieszać.

Kruche ciasto i kruszonka
Do miski wbić jaja. Dodać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia oraz olej kokosowy lub zimne masło. Całość szybko i bardzo dokładnie zagnieść. Wstawić do zamrażalnika na ok. 15-20 minut. Po upływie czasu wyjąć. Ciasto podzielić na pól. Jedna połowa na spód, a druga jako kruszonka.

Na  kruche ciasto przelać masę serową. Na wierzch położyć drobne kawałki kruchego ciasta. Piec przez 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 26 lipca 2022

Ciasto bananowo-jogurtowe z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, więc trzeba to wykorzystać! Podsuwam pomysł na przygotowanie ciasta bananowo-jogurtowego z rabarbarem!

Składniki:

  • 2 jaja
  • 50ml miodu wielokwiatowego
  • 40ml oleju rzepakowego 
  • 100g banana bez skórki
  • 100ml jogurtu naturalnego 
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
  • 100g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g obranego rabarbaru

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z miodem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, olej rzepakowy, jogurt naturalny, oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierz ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. 

Smacznego!