Sezon na rabarbar w pełni, więc trzeba to wykorzystać! Podsuwam pomysł na przygotowanie ciasta bananowo-jogurtowego z rabarbarem!
Składniki:
- 2 jaja
- 50ml miodu wielokwiatowego
- 40ml oleju rzepakowego
- 100g banana bez skórki
- 100ml jogurtu naturalnego
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
- 100g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g obranego rabarbaru
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z miodem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, olej rzepakowy, jogurt naturalny, oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierz ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!