niedziela, 29 maja 2022

czwartek, 26 maja 2022

Tofu marynowane z ryżem, papryką czerwoną, kiełkami fasoli mung i miksem sałat

Uwielbiam sałatki, a zwłaszcza wiosną i latem! Takie posiłki są skarbnicą przeciwutleniaczy oraz witamin. A zwłaszcza w te związki są bogate kiełki fasoli mung od Pokarm Życia! Zachęcam do przetestowania! 



Składniki:

  • 90g tofu marynowanego z tymiankiem
  • 50g ryżu białego suchego
  • 200g papryki czerwonej
  • 25g kiełków fasoli mung
  • 80g miksu sałat
  • 10ml oleju lnianego
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól, czosnek granulowany 
Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wsypać ryż, gotować do wchłonięcia wody. Paprykę czerwoną oczyścić z nasion, dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Tofu marynowane pokroić w drobną kostkę. Do miski wsypać miks sałat, dodać kiełki fasoli mung, paprykę czerwoną, tofu, ryż, olej lniany oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut w celu przegryzienia smaków. 

Smacznego! 

wtorek, 24 maja 2022

Współpraca z "Pokarm Życia"

"Pokarm Życia" jest rodzinną firmą, która zajmuje się hodowlą oraz sprzedażą kiełków roślin oraz liści. W swojej ofercie posiada m.in. kiełki rzodkiewki, kiełki pora czy młode liście amarantusa. Kiełki czy mikroliście są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz witamin - głownie witaminy C. Doskonale nadają się do sałatek lub jako samodzielny dodatek do kanapek czy dań mięsnych.