wtorek, 24 maja 2022

Współpraca z "Pokarm Życia"

"Pokarm Życia" jest rodzinną firmą, która zajmuje się hodowlą oraz sprzedażą kiełków roślin oraz liści. W swojej ofercie posiada m.in. kiełki rzodkiewki, kiełki pora czy młode liście amarantusa. Kiełki czy mikroliście są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz witamin - głownie witaminy C. Doskonale nadają się do sałatek lub jako samodzielny dodatek do kanapek czy dań mięsnych. 



niedziela, 22 maja 2022

czwartek, 19 maja 2022

Sernik z musem gruszkowym

Sernik jest takim ciastem, że można go przygotowywać na każdą okazję lub też bez! Przedstawiam super opcję na przygotowanie tegoż ciasta w wersji bardzo lekkiej z dodatkiem musu gruszkowego! Mmm...!



Składniki:
Masa serowa
  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu 
  • 100g banana bez skórki
  • 200g kvargu naturalnego
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 30g mini herbatników - na spód
Mus
  • 350g gruszek bez skórki + odrobina wody
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 5g erytrytolu
  • szczypta cynamonu 
Sposób przygotowania:
Mus
Gruszki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka i zalać odrobiną wody. Prażyć do wchłonięcia wody. Dodać erytrytol i cynamon. Wystudzić. 
Masa serowa
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem. Dodać rozgniecionego banana, mąkę ziemniaczaną i kvarg. Całość dokładnie wymieszać. Dodać ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. Spód natłuszczonej formy wyłożyć mini herbatnikami. Nałożyć masę serową, a następnie wystudzony mus gruszkowy. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 17 maja 2022

Tarta z musem jabłkowo-bananowym

Jabłko i banan tworzą doskonały duet! Jako mus w tarcie to poezja!

Składniki:

Tarta

  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu
  • 100g oleju kokosowego
  • 200g mąki orkiszowej
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
  • szczypta proszku do pieczenia

Mus

  • 160g obranego i pokrojonego jabłka
  • 120g banana bez skórki
  • 10g erytrytolu
  • 50ml wody

Sposób przygotowania:
Tarta
Do miski wsypać mąkę, dodać zimny olej kokosowy, oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Całość szybko zagnieść i schować do zamrażalnika na ok. 20 minut.

Mus
Między czasie kiedy spód do tarty się chłodzi, należy przygotować mus. Do garnka wrzucić pokrojone jabłko i rozgniecionego banana. Dodać erytrytol oraz wodę. Całość prażyć do uzyskania gęstego musu.

Po upływie czasu z zamrażalnika wyjąć spód do tarty. Przełożyć go do natłuszczonej formy i dokładnie rozprowadzić. Na powierzchnię wyłożyć mus. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!