wtorek, 22 marca 2022

Ciasto z migdałami i białą czekoladą

Połączenie migdałów od Bee.pl i białej czekolady? Brzmi bardzo ciekawie! Warto upiec takie banalne ciasto, a jego przygotowanie zajmie chwilę! 

Migdały są bogatym źródłem witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6. Zawierają również witaminę E wspomagająca prawidłową regenerację naszej skóry oraz witaminę A, dzięki której nasza odporność będzie wzmocniona. Ponadto warto wspomnieć, że migdały dostarczą organizmowi również składniki mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk oraz fosfor. Co więcej kluczowymi składnikami są przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe.



Składniki:

Ciasto

  • 2 jaja
  • 40g erytrytolu
  • 20ml oleju rzepakowego
  • 150g banana bez skórki
  • 140g mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 20g migdałów
  • 25g białej czekolady
  • aromat
Polewa
  • 25g białej czekolady
  • 10g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
Ciasto
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekane migdały oraz białą czekoladę (obtoczyć je w odrobinie mąkę - w celu zapobiegania opadnięcia na dno). Masę wymieszać łyżką i przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto ostudzić i wyjąć z formy.

Polewa
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z olejem kokosowym. Polać powierzchnię ostudzonego ciasta. Odstawić na 2-3 godziny w celu zastygnięcia polewy.

Smacznego! 

niedziela, 20 marca 2022

czwartek, 17 marca 2022

Ser twardy klinek z ziemniakiem i warzywami po włosku

Pełnowartościowy posiłek dla aktywnej fizycznie osoby jest bardzo ważny. Przygotowałam doskonałą propozycję z wykorzystaniem sera twardego klinek od Moja Formogia z ziemniakiem oraz warzywami po włosku.




Składniki:
  • 50g sera twardego klinek
  • 150g ziemniaka
  • 450g warzyw po włosku
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz czarny, czosnek granulowany 
  • 10ml oleju rzepakowego 
Sposób przygotowania:
Ziemniaka umyć i pokroić w plastry. Wymieszać w misce z warzywami po włosku, przyprawami oraz olejem rzepakowym. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch zetrzeć ser twardy klinek. Piec przez 60 minut w 200 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 15 marca 2022

Gofry orkiszowo-bananowe z napojem jaglanym, kremem migdałowym i granolą

Idealnym pomysłem na wykorzystanie mąki orkiszowej, napoju roślinnego i kremu migdałowego jest przygotowanie przepysznych gofrów! Z dodatkiem granoli to istne niebo! Idealnie do tego spiszą się produkty ze sklepu internetowego Bee.pl

Mąka orkiszowa i napój jaglany sprawią, że gofry po usmażeniu posiadają aksamitny smak oraz aromat. Krem migdałowy i granola czekoladowo-truskawkowa są doskonałym dodatkiem, ale również super dekoracją do posiłku! 

Mąka orkiszowa jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B. Z kolei napój jaglany przeznaczony jest dla osób, którzy zmagają się z nietolerancją laktozy oraz alergią pokarmową m.in. na orzechy. Krem migdałowy to po prostu zmielone nasiona migdałów. Migdały posiadają cenne źródło białka oraz są bogatym źródłem witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6. Zawierają również witaminę E. 



Składniki:

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę, kolejno dodać olej rzepakowy. Całość ponownie wymieszać. Następnie dodać rozgniecionego banana, mąkę, proszek do pieczenia oraz napój jaglany. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do bardzo dobrze rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Smażyć 7-8 minut. Podać z kremem migdałowym oraz granolą czekoladowo-truskawkową.

Smacznego!