czwartek, 24 lutego 2022

Ciasto ciecierzycowo-bananowe z tahini

Ciecierzycę można wykorzystać na wiele sposobów. Na słodko czy wytrawnie. Tym razem przygotowałam wersję na słodko - pyszne ciasto!


Składniki:

  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu + odrobina gorącej wody
  • 20ml oleju rzepakowego
  • 100g (1 szt) banana
  • 100g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g odsączonej ciecierzycy konserwowej 
  • 20g tahini 
  • aromat
Sposób przygotowania:
Erytrytol rozpuścić w gorącej wodzie. Do miski umieścić wszystkie składniki. Całość dokładnie zblendować. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 50-60 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 22 lutego 2022

Burger roślinny z wegańskim serem, kapustą pekińską i kiełkami

Na przełomie ostatnich miesięcy wzbudził się trend na spożywanie żywności pochodzenia roślinnego. Poniżej prezentuje burgera roślinnego od Roślinna Manufaktura z mnóstwem dodatków!



Składniki:

2 porcje

  • 2 szt. burgerów roślinnych
  • 2 bułki do burgerów
  • 2 plastry sera wegańskiego
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 4 plastry pomidora
  • 2 szt. kiszonego ogórka pokrojonego w plastry
  • kiełki brokułów
  • 20g ketchupu
  • 20g musztardy 
  • 10ml oleju rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania:
Burgery roślinne z obu stron podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Na suchej patelni podgrzać przekrojone bułki do burgerów. Ciepłe bułki z obu stron posmarować ketchupem i musztardą. Następnie położyć po liściu kapusty pekińskiej, ciepły burger, plaster wegańskiego sera oraz pozostałe składniki. Podać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 

czwartek, 17 lutego 2022

Gorgonzola i Grana Padano z pieczonymi warzywami

Gorgonzola oraz Grana Padano od Moja Formagia tworzą doskonały duet, a w wersji z pieczonymi warzywami to istne mistrzostwo! 



Składniki:

  • 25g gorgonzoli
  • 25g grana padano
  • 100g marchewki
  • 100g pietruszki
  • 100g ziemniaka
  • 200g papryki czerwonej 
  • zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę i ziemniaka obrać, dokładnie umyć. Wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 15 minut. Między czasie paprykę czerwoną oczyścić z nasion, umyć i pokroić w plastry. Po upływie czasu warzywa wyjąć z wody i pokroić w plastry. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać ziołami prowansalski i posypać startą gorgonzolą i grana padano. Piec przez 15-20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!