wtorek, 24 sierpnia 2021

Placuszki z mąki z ciecierzycy i ricottą polane miodem truskawkowym

Idealna propozycja na pożywne i bardzo smaczne śniadanie! Aksamitna ricotta sprawia, że połączenie mąki z ciecierzycy i dodatku miodu z pasieki Pachniczówka na powierzchni to istne niebo!




Składniki:

  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 50g mąki z ciecierzycy
  • 125g riccotty
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • 20ml oleju rzepakowego do smażenia
  • 20g truskawki w miodzie

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć ze słodzikiem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz riccottę. Całość dokładnie zblendować. Na rozgrzaną patelnię z olejem smażyć placuszki. Gotowe placuszki polać truskawką w miodzie.


Smacznego! 

niedziela, 22 sierpnia 2021

czwartek, 19 sierpnia 2021

Współpraca z "Apimar"

"P.P.H Apimar" jest rodzinną firmą, która na polskim rynku istnieje od 1993 roku w Baranowie nad Wieprzem na Lubelszczyźnie. Zajmuje się produkcją miodu oraz produkcją miodu sztucznego i syropu cukru inwertowanego.




Blog po raz pierwszy nawiązał z niniejszą firmą współpracę.

W paczce znajdowało się: 







Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów!

Zapraszam do zakupów!

wtorek, 17 sierpnia 2021

Zupa z kaszą jęczmienną, trio warzywnym i udkami kurczaka

Szybka, prosta i bardzo smaczna zupa z dodatkiem kaszy jęczmiennej, trio warzywnym i udkami kurczaka. 




Składniki:

  • 2 udka kurczaka
  • 50g suchej kaszy jęczmiennej
  • 250g trio warzywnego
  • 10g suszonej włoszczyzny
  • przyprawy: jarzynka bez soli, zioła prowansalskie, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • 2l wody
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone udka kurczaka zalać zimną wodą. Gotować do momentu wrzenia wody. Wrzucić kaszę jęczmienną, trio warzywne, suszoną włoszczyznę i przyprawy. Całość gotować ok. 15-20 minut.

Smacznego!