niedziela, 27 czerwca 2021

wtorek, 22 czerwca 2021

Ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką

Sezon na owoce letnie jest w pełni, a zwłaszcza mój ulubiony rabarbar! Rabarbar od kilku lat gości w moim ogrodzie, więc mam go na bieżąco, co mnie to bardzo cieszy. Poniżej przedstawiam super propozycję na jego wykorzystanie. 


Składniki:

Spód i kruszonka

  • 1 jajo
  • 30ml zimnej wody
  • 20g jogurtu naturalnego
  • 50g oleju kokosowego 
  • 50g erytrytolu 
  • 200g mąki orkiszowej
  • szczypta proszku do pieczenia
Masa budyniowa
  • 250ml mleka 3,2%
  • 40g budyniu waniliowego
  • 10g erytrytolu
Nadzienie
  • 500g obranego rabarbaru 
  • 20g skrobi ziemniaczanej
  • 20g erytrytolu 
  • odrobina wody

Sposób przygotowania:
Spód i kruszonka
Do miski wsypać mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia, wbić jajo, dodać olej kokosowy i wodę. Całość dokładnie wymieszać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie porcje i włożyć na ok. 30 minut do zamrażalnika. Po upływie czasu na formę wyłożoną papierem do pieczenia umieścić porcję ciasta.

Masa budyniowa
Przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Nadzienie
Rabarbar dokładnie oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać odrobinę wody, erytrytol i skrobię ziemniaczaną. Prażyć, aby powstała gęsta masa. 

Nadzienie przełożyć na spód, a następnie umieścić masę budyniową oraz kruszonkę. Całość piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!