Idealne do niedzielnej kawki czy herbatki! Ciasto przygotowuje się w mik, ale również szybko znika z talerza!
Składniki:
Spód
- 100g mąki orkiszowej
- 25g erytrytolu
- 50g oleju kokosowego
- 30ml zimnej wody
Masa serowa
- 2 jaja
- 50g erytrytolu
- 10g oleju kokosowego
- 250g twarogu chudego w kosce
- 100g (1 szt.) banana
- 40g skrobi ziemniaczanej
Polewa
- 30g białej czekolady
- 10g oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypać mąkę i erytrytol. Dodać olej kokosowy oraz zimną wodę. Całość dokładnie zagnieść i schować do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po upływie czasu wyłożyć w natłuszczonej formie.
Masa serowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodać olej kokosowy, rozgniecionego banana, twaróg i skrobię ziemniaczaną. Całość zblendować na gładką masę. Surowe ciasto przelać na spód. Piec przez 60 minut w 180 stopniach.
Polewa
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać powierzchnię ostudzonego ciasta.
Smacznego!