niedziela, 20 czerwca 2021

czwartek, 17 czerwca 2021

Sernik bananowy z polewą z białej czekolady

Idealne do niedzielnej kawki czy herbatki! Ciasto przygotowuje się w mik, ale również szybko znika z talerza!


Składniki:

Spód

  • 100g mąki orkiszowej
  • 25g erytrytolu
  • 50g oleju kokosowego
  • 30ml zimnej wody
Masa serowa
  • 2 jaja
  • 50g erytrytolu
  • 10g oleju kokosowego
  • 250g twarogu chudego w kosce
  • 100g (1 szt.) banana
  • 40g skrobi ziemniaczanej
Polewa
  • 30g białej czekolady
  • 10g oleju kokosowego 

Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypać mąkę i erytrytol. Dodać olej kokosowy oraz zimną wodę. Całość dokładnie zagnieść i schować do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po upływie czasu wyłożyć w natłuszczonej formie. 

Masa serowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodać olej kokosowy, rozgniecionego banana, twaróg i skrobię ziemniaczaną. Całość zblendować na gładką masę. Surowe ciasto przelać na spód. Piec przez 60 minut w 180 stopniach.

Polewa
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać powierzchnię ostudzonego ciasta.

Smacznego!

wtorek, 15 czerwca 2021

Chlebek kukurydziano-ryżowy

Niniejszy chlebek jest pozbawiony glutenu, gdyż kukurydza i ryż jego nie zawierają. Gluten jest mieszaniną dwóch białek - gliadyny i gluteiny. Uprzednio wymienione białka sprawiają, że wypiek jest bardziej sprężysty, skórka jest równomierna i smak jest charakterystyczny. Zachęcam do wypróbowania tego chlebka w ramach zamiany tego popularnego "pszennego".



Składniki:
  • 110g mąki kukurydzianej
  • 110g mąki ryżowej
  • 5g drożdży świeżych
  • 5g soli
  • 5g cukru
  • 250ml ciepłej wody 
  • 20ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać oba rodzaje mąk. Dodać rozkruszone drożdże, sól, cukier, wodę oraz olej rzepakowy. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana. Masę przelać do natłuszczonej formy. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piec przez 60 minut w 180 stopniach.

Smacznego!