wtorek, 15 czerwca 2021

Chlebek kukurydziano-ryżowy

Niniejszy chlebek jest pozbawiony glutenu, gdyż kukurydza i ryż jego nie zawierają. Gluten jest mieszaniną dwóch białek - gliadyny i gluteiny. Uprzednio wymienione białka sprawiają, że wypiek jest bardziej sprężysty, skórka jest równomierna i smak jest charakterystyczny. Zachęcam do wypróbowania tego chlebka w ramach zamiany tego popularnego "pszennego".



Składniki:
  • 110g mąki kukurydzianej
  • 110g mąki ryżowej
  • 5g drożdży świeżych
  • 5g soli
  • 5g cukru
  • 250ml ciepłej wody 
  • 20ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać oba rodzaje mąk. Dodać rozkruszone drożdże, sól, cukier, wodę oraz olej rzepakowy. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana. Masę przelać do natłuszczonej formy. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piec przez 60 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


niedziela, 13 czerwca 2021

czwartek, 10 czerwca 2021

Ciasto kakaowe z serkiem homogenizowanym

Czy są tutaj miłośnicy kakao? Mam świetną propozycję na szybkie ciacho z kakao i dodatkiem serka homogenizowanego.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 20g erytrytolu
  • 10g oleju kokosowego
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10g kakao
  • 30g serka homogenizowanego naturalnego
  • szczypta proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej kokosowy i ponownie dokładnie ubić. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i serek homogenizowany. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 8 czerwca 2021

Kiełbaski roślinne z chlebem, ketchupem, musztardą i ogórkiem małosolnym

Propozycja poniższego jest banalna! Może wydawać się zbyt nudna, ale to jest doskonały pomysł na śniadanie!



Składniki:
Sposób przygotowania:
Kiełbaski przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciepłe kiełbaski roślinne podać z chlebem, musztardą, ketchupem i ogórkami małosolnymi. 

Smacznego!