czwartek, 13 lutego 2020
wtorek, 11 lutego 2020
Tarta kukurydziana z serem
Banalnie prosta, bardzo krucha. Według mnie przypomina kruche ciasteczka z dzieciństwa. Dodatek sera sprawia, że jest bardzo aksamitna, a twaróg przebija kruchość spodu.
Składniki:
Tarta
Składniki:
Tarta
- 2 żółtka
- 2 łyżki erytrytolu
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki zimnej wody
Wierzch
- 2 białka
- 250g (1 kostka) twarogu w kostce
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki erytrytolu
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Tarta
Do miski wrzucić żółtka. Dodać mąkę, erytrytol, wodę, jogurt i olej. Dokładnie całość zagnieść. Umieścić na natłuszczoną formę i odstawić do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po upływie czasu piec w 180 stopniach przez 15 minut.
Wierzch
W misce z odrobiną soli ubić białka na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać bardzo dokładnie. Masę nałożyć na upieczony spód. Następnie piec w 180 stopniach przez 20 minut.
niedziela, 9 lutego 2020
sobota, 8 lutego 2020
Subskrybuj:
Posty (Atom)