wtorek, 11 lutego 2020

Tarta kukurydziana z serem

Banalnie prosta, bardzo krucha. Według mnie przypomina kruche ciasteczka z dzieciństwa. Dodatek sera sprawia, że jest bardzo aksamitna, a twaróg przebija kruchość spodu.




Składniki:
Tarta

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej 
  • 2 łyżki zimnej wody
Wierzch
  • 2 białka
  • 250g (1 kostka) twarogu w kostce 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:
Tarta
Do miski wrzucić żółtka. Dodać mąkę, erytrytol, wodę, jogurt i olej. Dokładnie całość zagnieść. Umieścić na natłuszczoną formę i odstawić do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po upływie czasu piec w 180 stopniach przez 15 minut.

Wierzch
W misce z odrobiną soli ubić białka na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać bardzo dokładnie. Masę nałożyć na upieczony spód. Następnie piec w 180 stopniach przez 20 minut.

Smacznego!