Ciasto drożdżowe rzadko u mnie gości, więc postanowiłam to nieco odmienić. Bardzo szybkie, jak zwykle to u mnie wychodzi, bo nie lubię na nic czekać. Przygotowanie jak i pieczenie to niecała godziną. ;)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, wbić jaja, dodać olej i syrop klonowy oraz wlać wodę. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Konsystencja powinna być lekko kleista, ale "luźna". Wyrobione ciasto odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu przenieść do natłuszczonej formy. Wierzch posypać płatkami migdałowymi Piec przez 30 minut w 180 stopniach,
Smacznego!
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić erytrytolem, cukrem trzcinowym, nie ksylitol!)
- 3g suszonych drożdży lub 10g świeżych
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, wbić jaja, dodać olej i syrop klonowy oraz wlać wodę. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Konsystencja powinna być lekko kleista, ale "luźna". Wyrobione ciasto odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu przenieść do natłuszczonej formy. Wierzch posypać płatkami migdałowymi Piec przez 30 minut w 180 stopniach,
Smacznego!