wtorek, 21 maja 2019

Zielone gofry na kefirze

Na blogu coraz więcej pojawia się przepisów na gofry. Kombinuje na wszelkie, aby ich smak był coraz lepszy! Niniejsze są z moim ulubionym napojem mlecznym fermentowanym - kefirem. Z dodatkiem zielonego barwnika idealnie komponują się z zielenią za oknem.



Składniki:
4-5 gofrów
  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • kilka kropli barwnika spożywczego
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do bardzo dobrze natłuszczonej i rozgrzanej gofrownicy. Pieczemy przez ok. 5-7 minut. Gofry podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

niedziela, 19 maja 2019

czwartek, 16 maja 2019

Dietetyczna wątróbka kurczaka z cebulą i kaszą

Wątróbkę się kocha albo nienawidzi. Ja należę do tego pierwszego grona! Ten przepis jest genialny dla osób, którzy unikają wysokiej zawartości tłuszczu w daniach.



Składniki:

  • 250g wątróbki z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 50g suchej kaszy pęczak
  • sól i pieprz
  • ok. 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Wątróbkę dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w piórka. Między czasie do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kaszę. Gotujemy do wchłonięcia wody. Umieszczamy w patelni i zalewamy wodą. Dusimy ok. 10 minut. Kolejno dodajemy wątróbkę. Dusimy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy pieprz i sól. Dokładnie mieszamy. Podajemy z kaszą pęczak.

Smacznego!