niedziela, 21 kwietnia 2019
sobota, 20 kwietnia 2019
czwartek, 18 kwietnia 2019
Tarta daktylowa
Super prosta, nie zawierająca "tony" cukru, ale naturalne słodziki! W sam raz dla gościa przy kawie.
Składniki:
Tarta:
Składniki:
Tarta:
- 2 jaja
- 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka erytrytolu
- szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 100g suszonych daktyli
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia. Wbijamy jaja i dodajemy olej. Całość dokładnie zagniatamy w jednolitą kulę. Jeśli ciasto będzie się lepić dodajemy odrobinę mąki. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie czasu kulę ciasta rozwałkujemy i umieszczamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Daktyle zalewamy wrzącą wodą. Czekamy ok. 10-15 minut, aby zmiękły. Następnie odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę.
Zblendowane daktyle rozsmarowujemy na upieczony spód tarty.
Smacznego!
wtorek, 16 kwietnia 2019
Mięso mielone drobiowe z szpinakiem i kaszą gryczaną białą
Doskonały posiłek do pracy, szkoły czy po prostu w domu. Bardzo szybkie i smaczne danie. Zawiera pełen zestaw składników mineralnych.
Składniki:
Składniki:
- 200g mięsa mielonego z indyka
- 225g mrożonego szpinaku
- 50g suchej kaszy gryczanej białej
- przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryka słodka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę. Gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie na suchej patelni rozmrażamy szpinak. Następnie dodajemy mięso mielone i olej. Smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawy i ugotowaną kaszę gryczaną białką. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)