niedziela, 20 stycznia 2019
sobota, 19 stycznia 2019
czwartek, 17 stycznia 2019
Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym i mozzarellą
Danie jest nieco pracochłonne, więc polecam je przygotować w weekend. Dawno nie jadłam tak pysznej i sytej zapiekanki, która niemal ma wszystkie smaki!
Składniki:
Sos:
Składniki:
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ketchupu o obniżonej zawartości cukru
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
Zapiekanka:
- 200g mięsa mielonego drobiowego
- 250g mrożonych warzyw po włosku
- 50g suchej kaszy jęczmiennej
- 125g (1 kulka) mozzarelli
- przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, kurkuma, papryka wędzona, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W naczyniu przygotowujemy sos. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie na suchej patelni rozmrażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso mielone i olej. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy przyprawy i kaszę smażymy kolejne 5 minut. Wyłączamy patelnie, dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Do naczynia warstwami nakładamy warzywa z mięsem, kaszą i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 15 stycznia 2019
Zupa brokułowa z klopsikami drobiowymi i kaszą jęczmienną
Bardzo smaczna i prosta zupa krem z klopsikami drobiowymi. Idealna dla dzieci, niejadków i wielbicieli brokuła.
Składniki:
Składniki:
- 450g (opakowanie) mrożonego brokuła
- świeży koperek
- przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, papryka słodka, zioła prowansalskie
- 200g mięsa mielonego z kurczaka
- 50g suchej kaszy jęczmiennej
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wrzucamy brokuł i kaszę jęczmienną. Między czasie do mięsa dodajemy przyprawy i wilgotnymi dłońmi formujemy klopsiki. Wrzucamy do wody. Gotujemy zupę jeszcze ok. 15 minut. Następnie dodajemy świeży koperek i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy klopsiki. Zupę blendujemy na gęsty krem. Po zblendowaniu podajemy z klopsikami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)