czwartek, 7 czerwca 2018

Dorsz z szparagami i kaszą jaglaną

Organizm musi dostarczać dwa rodzaje kwasów tłuszczowych - Omega 3 i Omega 6. Niestety nie są one na równym poziomie z tego względu, że spożywamy więcej Omega 6 (oleje roślinne), natomiast mamy niedobory Omega 6, które najczęściej występują w rybach. Moją propozycją jest dorsz z szparagami i kaszą orkiszową.



Składniki:

  • 100-150g filetu z dorsza
  • 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:
Dorsza dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy na kilka minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą. Do jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy dorsza. 2 minuty z każdej strony. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.

Smacznego!

wtorek, 5 czerwca 2018

Gryczane ciasto z truskawkami i kefirem

Sezon na truskawki w pełni. Uwielbiam je i dlatego wzięła się nazwa bloga (taka ciekawostka). Kefir i truskawki? Brzmi doskonale! Jeszcze tylko dodać mąkę i niezbędne składniki do wypieku - mamy ciacho!



Składniki:

  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 30ml kefiru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat
  • 2-3 truskawki + mąka do obtoczenia
  • dekoracja: płatki migdałowe 

Sposób przygotowani:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, kefir, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno wrzucamy pokrojone i obtoczone w mące truskawki. Masę mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!