czwartek, 12 kwietnia 2018

Ciecierzyca z kaszą gryczaną białą i brokułem

Szybka, prosta i smaczna propozycja na posiłek. Kompozycja ciecierzycy, kaszy gryczanej i brokułu jest świetną propozycją na obiad jak i kolację.



Składniki:

  • 100g ugotowanej ciecierzycy
  • 100g kaszy gryczanej białej (suchej)
  • 1/2 różyczki brokułu
  • 1 łyżka oleju lnianego

Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wsypujemy z woreczka kaszę, a w oddzielny garnku umyty i oczyszczony brokuł. Gotujemy kaszę do wchłonięcia wody, natomiast brokuł gotujemy ok. 5-6 minut. Po ugotowaniu podajemy z ciecierzycą, a następnie polewamy olejem lnianym.

Smacznego!

wtorek, 10 kwietnia 2018

Racuszki z mąki lnianej

Kolejny test nowej mąki, tym razem na blat kuchenny wpadła mąka z siemię lnianego. Jest identyczna do zmielonego ziarna. Jednym jej minusem jest chłonność, a natomiast plusem sytość. Przygotowałam racuszki. Pychotka!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 3 łyżki mąki z siemię lnianego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat
  • jabłko

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy ze słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz jabłka. Dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone jabłko. Całość mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.

Smacznego!