niedziela, 21 stycznia 2018
sobota, 20 stycznia 2018
czwartek, 18 stycznia 2018
Bez jajeczne naleśniki z twarogiem i daktylami
Kiedy nadchodzi weekend człowiek ma więcej wolnego czasu. Leniwe poranki sprawiają, że marzy nam się zjedzenie czegoś wykwintnego! Moją propozycją są bez jajeczne naleśniki z twarogiem i daktylami.
Składniki:
Ciasto:
2-3 naleśniki
Składniki:
Ciasto:
2-3 naleśniki
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- cynamon
- 3/4 szklanki wody z namoczonych daktyli
Farsz:
- 250g twarogu półtłustego
- 10 sztuk namoczonych daktyli
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 30 minut.
Do miski dodajemy mąkę, cynamon, olej i wodę z namoczonych daktyli. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęsto to dolewamy wody. Naleśniki smażymy na odrobinie oleju.
Twaróg blendujemy z odsączonymi daktylami.
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
wtorek, 16 stycznia 2018
Serniczek budyniowo-bananowy
Sernik jedno z najlepszych i najszybszych ciast. Bardzo dawno nie jadłam tradycyjnego sernika, ale postanowiłam zrobić w nieco innym wydaniu. Wykorzystałam budyń oraz banana. Rozpuszcza się w ustach!
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/2 banana
- 40g (1 opakowanie) budyniu waniliowego
- 250g twarogu półtłustego
- aromat
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Całość dokładnie blendujemy na gęstą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)