niedziela, 21 stycznia 2018

czwartek, 18 stycznia 2018

Bez jajeczne naleśniki z twarogiem i daktylami

Kiedy nadchodzi weekend człowiek ma więcej wolnego czasu. Leniwe poranki sprawiają, że marzy nam się zjedzenie czegoś wykwintnego! Moją propozycją są bez jajeczne naleśniki z twarogiem i daktylami.



Składniki:
Ciasto:
2-3 naleśniki

  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • cynamon
  • 3/4 szklanki wody z namoczonych daktyli
Farsz:
  • 250g twarogu półtłustego
  • 10 sztuk namoczonych daktyli

Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 30 minut.

Do miski dodajemy mąkę, cynamon, olej i wodę z namoczonych daktyli. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęsto to dolewamy wody. Naleśniki smażymy na odrobinie oleju.

Twaróg blendujemy z odsączonymi daktylami.

Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

wtorek, 16 stycznia 2018

Serniczek budyniowo-bananowy

Sernik jedno z najlepszych i najszybszych ciast. Bardzo dawno nie jadłam tradycyjnego sernika, ale postanowiłam zrobić w nieco innym wydaniu. Wykorzystałam budyń oraz banana. Rozpuszcza się w ustach!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 banana
  • 40g (1 opakowanie) budyniu waniliowego
  • 250g twarogu półtłustego
  • aromat

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Całość dokładnie blendujemy na gęstą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!