czwartek, 30 listopada 2017

Gryczane placuszki z kardamonem

Święta zbliżają się coraz bliżej, więc warto umilić sobie czas daniami, które rozgrzewają i mają intensywny smak i zapach! Gryczane placuszki z kardamonem idealnie sprawdzą się w świątecznym nastroju.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie miksujemy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe placuszki podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

wtorek, 28 listopada 2017

Pieczone skrzydełka z burakiem i kaszą bulgur

Wykwintne obiady do których wkładam "kawałek" serca przygotowuję w weekendy, gdyż mam bardzo dużo czasu. Podstawą diety jest białko, węglowodany i tłuszcze. Staram się komponować posiłki tak, aby w każdym z nich składał się z tych makroelementów.  Bardzo lubię skrzydełka, buraki i kaszę bulgur. Postanowiłam wszystkie składniki złożyć w całość.



Składniki:

  • 2 skrzydełka kurczaka
  • burak
  • 4 łyżki suchej kaszy bulgur + 1 1/4 szklanki wody
  • przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, suszony koperek, papryka słodka, przyprawa do mięsa

Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej panierujemy skrzydełka w przyprawach. Następnego dnia dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w paski buraka - również panierujemy w przyprawach. Skrzydełka i buraka przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Między czasie gotujemy kaszę bulgur. Do wrzącej osolonej wody dodajemy kaszę. Gotujemy, aż całość wchłonie wodę.

Po upływie czasu danie łączymy w całość.

Smacznego!