sobota, 2 grudnia 2017
czwartek, 30 listopada 2017
Gryczane placuszki z kardamonem
Święta zbliżają się coraz bliżej, więc warto umilić sobie czas daniami, które rozgrzewają i mają intensywny smak i zapach! Gryczane placuszki z kardamonem idealnie sprawdzą się w świątecznym nastroju.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 10 tabletek słodziku
- 3 łyżki mąki gryczanej
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie miksujemy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe placuszki podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
wtorek, 28 listopada 2017
Pieczone skrzydełka z burakiem i kaszą bulgur
Wykwintne obiady do których wkładam "kawałek" serca przygotowuję w weekendy, gdyż mam bardzo dużo czasu. Podstawą diety jest białko, węglowodany i tłuszcze. Staram się komponować posiłki tak, aby w każdym z nich składał się z tych makroelementów. Bardzo lubię skrzydełka, buraki i kaszę bulgur. Postanowiłam wszystkie składniki złożyć w całość.
Składniki:
Składniki:
- 2 skrzydełka kurczaka
- burak
- 4 łyżki suchej kaszy bulgur + 1 1/4 szklanki wody
- przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, suszony koperek, papryka słodka, przyprawa do mięsa
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej panierujemy skrzydełka w przyprawach. Następnego dnia dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w paski buraka - również panierujemy w przyprawach. Skrzydełka i buraka przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Między czasie gotujemy kaszę bulgur. Do wrzącej osolonej wody dodajemy kaszę. Gotujemy, aż całość wchłonie wodę.
Po upływie czasu danie łączymy w całość.
Smacznego!
niedziela, 26 listopada 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)