Kolejna, ulepszona wersja a'la Raffaello jaglane, ale tym razem smak dosłownie powala! Uwielbiam wszystko co ma w sobie kokos, ale te kulki jaglane zje każdy kto nie przepada za kokosowym smakiem. Kulki wprost rozpływają się w ustach.
Składniki:
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, mleczko kokosowe i dodajemy erytrytol. Czekamy, aż się całość zagotuję. Wrzucamy przepłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia przez kaszę jaglaną wody i mleczka kokosowego. Lekko studzimy. Między czasie na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe (odkładamy ok. 1/4 szklanki na obtoczenie). Wiórki przesypujemy do masy jaglanej. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki jaglane wkładamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Smacznego!