wtorek, 7 listopada 2017

Mocno kokosowe kulki jaglane

Kolejna, ulepszona wersja a'la Raffaello jaglane, ale tym razem smak dosłownie powala! Uwielbiam wszystko co ma w sobie kokos, ale te kulki jaglane zje każdy kto nie przepada za kokosowym smakiem. Kulki wprost rozpływają się w ustach.



Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, mleczko kokosowe i dodajemy erytrytol. Czekamy, aż się całość zagotuję. Wrzucamy przepłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia przez kaszę jaglaną wody i mleczka kokosowego. Lekko studzimy. Między czasie na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe (odkładamy ok. 1/4 szklanki na obtoczenie). Wiórki przesypujemy do masy jaglanej. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki jaglane wkładamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Smacznego!

niedziela, 5 listopada 2017

czwartek, 2 listopada 2017

Ciasto z jabłkiem i kardamonem

Jesienne ranki i wieczory wymagają od nas spokoju i relaksu. Przy dobrym towarzystwie wszystko smakuje lepiej! Idealnym posiłkiem jest ciasto z jabłkiem i kardamonem. Zapach, który unosi się bezpośrednio po upieczeniu jest nie Ziemski!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego
  • cynamon
  • aromat
  • jabłko

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, karob lub kakao, proszek do pieczenia, kardamon, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Do natłuszczonej formy łyżką nalewamy masę następnie nakładamy plastry jabłka. Czynność powtarzamy, aż skończy się masa. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!