niedziela, 5 listopada 2017

czwartek, 2 listopada 2017

Ciasto z jabłkiem i kardamonem

Jesienne ranki i wieczory wymagają od nas spokoju i relaksu. Przy dobrym towarzystwie wszystko smakuje lepiej! Idealnym posiłkiem jest ciasto z jabłkiem i kardamonem. Zapach, który unosi się bezpośrednio po upieczeniu jest nie Ziemski!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego
  • cynamon
  • aromat
  • jabłko

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, karob lub kakao, proszek do pieczenia, kardamon, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Do natłuszczonej formy łyżką nalewamy masę następnie nakładamy plastry jabłka. Czynność powtarzamy, aż skończy się masa. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 31 października 2017

Naleśniki migdałowe z prażoną gruszką

Nastała jesień. Ciągły deszcz, ponure dni to skłania mnie, aby przygotować rozgrzewający i pachnący posiłek. Na taką pogodę proponuję naleśniki migdałowe z prażoną gruszką i mnóstwo ilością cynamonu!



Składniki:
3 naleśniki

  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat migdałowy
  • gruszka
  • syrop daktylowy do polania

Sposób przygotowania:
Nadzienie
Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Prażymy w garnku z niewielką ilością wody; dodajemy cynamon. Prażymy, aż gruszka będzie całkowicie miękka.

Naleśniki
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

Gotowe naleśniki nadziewamy prażoną gruszką. Polewamy syropem daktylowym lub innym słodzidłem.

Smacznego!