sobota, 21 października 2017
czwartek, 19 października 2017
"Zioła z polskich łąk" - recenzja książki
Mam przyjemność zrecenzować książkę pt.: "Zioła z polskich łąk" Zbigniewa Nowaka. Dzieło przedstawia zioła z polskich łąk, a mianowicie co można z nich przygotować, jakie mają właściwości i jak je zbierać.
Przez większość z osób nazywane są chwastami, szkodnikami, ale mają dobroczynne znaczenie. Przykładowo z mniszka lekarskiego, pospolicie nazywanego - "mleczem" można przygotować cenny w bogate właściwości syrop.
Zioła nie tylko mają zastosowanie w kuchni, ale również jako kosmetyki. Przygotowane według receptury kremy pomogą zwalczyć wiele dolegliwości.
Podsumowując książka "Zioła z polskich łąk' Zbigniewa Nowa jest skarbnicą; zbiorem w którym znajdziemy porady oraz przepisy w zastosowaniu pospolitych ziół.
Zachęcam do przeczytania powyższej książki, która uczy jak ważne są zioła i rośliny w naszym życiu.
Przez większość z osób nazywane są chwastami, szkodnikami, ale mają dobroczynne znaczenie. Przykładowo z mniszka lekarskiego, pospolicie nazywanego - "mleczem" można przygotować cenny w bogate właściwości syrop.
Zioła nie tylko mają zastosowanie w kuchni, ale również jako kosmetyki. Przygotowane według receptury kremy pomogą zwalczyć wiele dolegliwości.
Podsumowując książka "Zioła z polskich łąk' Zbigniewa Nowa jest skarbnicą; zbiorem w którym znajdziemy porady oraz przepisy w zastosowaniu pospolitych ziół.
Zachęcam do przeczytania powyższej książki, która uczy jak ważne są zioła i rośliny w naszym życiu.
wtorek, 17 października 2017
Sałatka z gruszką, jabłkiem i nasionami chia wzbogacona magnezem
Przez ubiegły miesiąc testowałam dzbanek AQUAPHOR z filtrem wzbogaconym magnezem. Magnez odgrywa kluczową rolę w organizmie.
M.in:
M.in:
- uczestniczy w syntezie białek
- bierze udział w budowie kości i zębów
- przewodność nerwów i kurczliwość mięśni
- pełni rolę w układzie hormonalnym
Postanowiłam przygotować owocową sałatkę z nasionami chia. Gruszka i jabłko to świetne połączenie! Słodko-kwaśny smak idealny na każde podniebienie!
Składniki:
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 łyżka nasion chia
- 100ml przefiltrowanej wody
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy, kroimy w kostkę. Lekko blendujemy z dodatkiem wody. Na koniec dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 15 minut do "przegryzienia" smaków.
Smacznego!
niedziela, 15 października 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)