sobota, 14 października 2017
czwartek, 12 października 2017
Rosół z żołądków drobiowych i kaszy jaglanej
Życie studenckie zmusza mnie do szybkich, tanich i zdrowych posiłków. Rosół mogę jeść w każdej postaci. Postawiłam na żołądki drobiowe, a do tego kasza jaglana. Zdrowie w jednym talerzu!
Składniki:
Składniki:
- 100-200g żołądków drobiowych
- 2 łyżki suchej kaszy jaglanej
- przyprawy: susz warzywny, jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- ok. 1,5l wody
Sposób przygotowania:
Żołądki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do zimnej wody. Następnie dodajmy kaszę jaglaną. Czekamy, aż woda będzie się gotować. Kolejno dodajmy przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Smacznego!
wtorek, 10 października 2017
Ciasto słonecznikowo-lniane z migdałami
Dni mijają bardzo szybko, przyzwyczajam się do nowych miejsc. Wszystko wychodzi mi lepiej, a nawet gotowanie! Mam coraz więcej pomysłów! Tak się stało i z tym przepisem. Improwizacja to podstawa.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 10 tabletek słodziku
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka siemię lnianego
- 1 łyżka posiekanych migdałów (namoczonych w gorącej wodzie)
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczone w mące słonecznik, siemię lniane i migdały. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
niedziela, 8 października 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)