czwartek, 5 października 2017

Kokosowo-daktylowe ciasto z gruszką

Mogę oficjalnie napisać, że jestem studentką technologii żywności i żywienie człowieka, więc zmieniłam miejsce zamieszkania, a co się z tym wiąże mam inne warunki na gotowanie. Fotografie potraw nie będą tak wyraźne jak dotychczas, ale będę robiła co w mojej mocy.

W przepisie wykorzystałam produkty z sklepu Coś dla zdrowia oraz gruszkę z własnego ogrodu. Ciasto jest przepyszne! Dzięki gruszce jest bardzo wilgotne oraz wyczuwa się każdy z wykorzystanych produktów!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka maki kokosowej
  • 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 4 daktyle (namoczone w gorącej wodzie)
  • gruszka
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej. Ponownie miksujemy. Kolejno dodajemy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i aromat. Na koniec dodajemy odsączone i pokrojone daktyle oraz obraną i por kojoną w kostkę gruszkę. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


wtorek, 3 października 2017

Zupa z brukselką i fasolką szparagową

Lubię rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Ostatnio w warzywniaku kupiłam brukselkę i fasolkę szparagową. Nie każdy lubi te warzywa, ale zupa skradnie serce dla wszystkich!



Składniki:

  • 2 garści fasolki szparagowej
  • 4-5 brukselek
  • 1 średnia marchew
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 łyżki ryżu białego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorwego
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz
  • 1,5l wody 

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Do zimnej wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż woda będzie się gotować. Następnie dodajemy wszystkie warzywa oraz ryż. Gotujemy ok. 15-20 minut. Kolejno dodajemy przyprawy i koncentrat pomidory. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.

Smacznego!