sobota, 7 października 2017
czwartek, 5 października 2017
Kokosowo-daktylowe ciasto z gruszką
Mogę oficjalnie napisać, że jestem studentką technologii żywności i żywienie człowieka, więc zmieniłam miejsce zamieszkania, a co się z tym wiąże mam inne warunki na gotowanie. Fotografie potraw nie będą tak wyraźne jak dotychczas, ale będę robiła co w mojej mocy.
W przepisie wykorzystałam produkty z sklepu Coś dla zdrowia oraz gruszkę z własnego ogrodu. Ciasto jest przepyszne! Dzięki gruszce jest bardzo wilgotne oraz wyczuwa się każdy z wykorzystanych produktów!
Składniki:
W przepisie wykorzystałam produkty z sklepu Coś dla zdrowia oraz gruszkę z własnego ogrodu. Ciasto jest przepyszne! Dzięki gruszce jest bardzo wilgotne oraz wyczuwa się każdy z wykorzystanych produktów!
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka maki kokosowej
- 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 4 daktyle (namoczone w gorącej wodzie)
- gruszka
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej. Ponownie miksujemy. Kolejno dodajemy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i aromat. Na koniec dodajemy odsączone i pokrojone daktyle oraz obraną i por kojoną w kostkę gruszkę. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 3 października 2017
Zupa z brukselką i fasolką szparagową
Lubię rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Ostatnio w warzywniaku kupiłam brukselkę i fasolkę szparagową. Nie każdy lubi te warzywa, ale zupa skradnie serce dla wszystkich!
Składniki:
Składniki:
- 2 garści fasolki szparagowej
- 4-5 brukselek
- 1 średnia marchew
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 łyżki ryżu białego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorwego
- 2 skrzydełka kurczaka
- przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz
- 1,5l wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Do zimnej wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż woda będzie się gotować. Następnie dodajemy wszystkie warzywa oraz ryż. Gotujemy ok. 15-20 minut. Kolejno dodajemy przyprawy i koncentrat pomidory. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
niedziela, 1 października 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)