niedziela, 20 sierpnia 2017

czwartek, 17 sierpnia 2017

Amarantusowe muffiny bananowe

Zamiast piec ciasta można przygotować muffiny! Świetnym pomysłem jest wykorzystanie mąki z amarantusa i bananów. Smak jest wyśmienity, a na jednej muffinie się nie kończy!



Składniki:
6 muffinek

  • 2 jaja
  • 2 banany
  • 6 łyżek mąki z amarantusa
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • cynamon
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z syropem daktylowym na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecione banany oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do papilotek. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 15 sierpnia 2017

Placuszki z patisona

Kolejna odsłona patisona, ale tym razem w placuszkach! Idealna alternatywa dla tradycyjnych racuszków. Bardzo duża ilość cynamonu sprawia, że placuszki są bardzo słodkie i aromatyczne. Uwielbiam zapach cynamonu!



Składniki:

  • 1 średni patison
  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy umytego i startego na grubych oczkach patisona. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.

Smacznego!