niedziela, 13 sierpnia 2017

czwartek, 10 sierpnia 2017

Zupa krem z patisona

Patison jest odmianą dyni zwyczajnej. Zawiera m.in. beta-karoten oraz witaminę A. Idealnie smakuje z innymi warzywami. Miękki miąższ sprawia, że jest bardzo delikatny. Na zbliżającą się jesień (chociaż niech jeszcze trwa lato) sprawdza się idealnie! Polecam przygotować bardzo sycącą i rozgrzewającą zupę krem w roli głównej - patison.



Składniki:

  • 2-3 patisony
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 łyżki ryżu
  • przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz czarny, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 1,5-2 l wody

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy (oprócz patisnów, wykrajamy tylko pestki z wewnątrz) i kroimy w kostkę. Skrzydełka przepłukujemy i zalewamy zimną wodą. Czekamy, aż się będą gotować. Następnie dodajemy ryż oraz warzywa. Gotujemy na małych ogniu  przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu wyjmujemy ziela angielskie i liście laurowe. Blendujemy na gęsty krem.

Smacznego!

wtorek, 8 sierpnia 2017

Kokosowe ciasto marchewkowe

Ciasto z warzywem? Dlaczego nie! Świetna alternatywa dla słodkich wypieków z owocami. Marchewka dodaje wspaniałego uroku dla ciasta, a w smaku w ogóle nie jest wyczuwalna. Polecam!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 6 łyżek mąki jaglanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • aromat
  • marchewka

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy startą na grubych oczkach marchew. Mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30*35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!