wtorek, 27 września 2016

Gofry żytnio-kokosowe

Gofry zaczęłam robić coraz częściej, bo za każdym razem mi wychodzą! Jestem z siebie dumna. Przedstawiam Wam kolejny pomysł jak i przepis na gofry z mąka żytnią i kokosowa.



Składniki:

  • 2 jajka
  • 10 tabletek słodziku
  • 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka karobu lub kakao 

Sposób przygotowania:
Na początku należy włączyć gofrownicę, aby się dobrze nagrzała. Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę, następnie dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do dobrzej rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. 

Smacznego! 

niedziela, 25 września 2016

czwartek, 22 września 2016

Ciasto marchewkowo-bananowe

Marchew jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo chętnie dodają ją do zup, potrawek i słodkich wypieków! Marchew doskonale przyswaja się z tłuszczami, gdzie bardzo dobrze jest wchłaniana jest jako witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Bardzo zachęcam do upieczenia ciasta marchewkowego, które znika w kilka minut. Bynajmniej przez moją rodzinę, bo jak chciałam kolejny kawałek to już niestety go nie dostałam.



Składniki:

  • 2 średnie obrane marchewki
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 5 łyżek ksylitolu 
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i rozgniecionego banana. Kolejno dodajmy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dołączamy wodę i startą na grubych oczkach marchew i ponownie miksujemy. Mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!