sobota, 24 września 2016
czwartek, 22 września 2016
Ciasto marchewkowo-bananowe
Marchew jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo chętnie dodają ją do zup, potrawek i słodkich wypieków! Marchew doskonale przyswaja się z tłuszczami, gdzie bardzo dobrze jest wchłaniana jest jako witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Bardzo zachęcam do upieczenia ciasta marchewkowego, które znika w kilka minut. Bynajmniej przez moją rodzinę, bo jak chciałam kolejny kawałek to już niestety go nie dostałam.
Składniki:
Składniki:
- 2 średnie obrane marchewki
- 1 banan
- 2 jajka
- 5 łyżek ksylitolu
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i rozgniecionego banana. Kolejno dodajmy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dołączamy wodę i startą na grubych oczkach marchew i ponownie miksujemy. Mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 20 września 2016
Zupa pomidorowa z pieczarkami
Bardzo lubię zupy, więc kombinuję na wszystkie sposoby. Jak się komponuję pomidor z pieczarkami? Znakomicie! Świetne połączenie, które pozostaje na bardzo długo i zachęca do sięgnięcia po dokładkę!
Składniki:
Składniki:
- 1 duży pomidor
- 5-6 pieczarek
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
- 1 cebula
- przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu czarnego, przyprawa suszone pomidory, słodka papryka, jarzynka, czosnek granulowany
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 skrzydełka kurczaka
- 2l wody
Sposób przygotowania:
Skrzydełka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Wrzucamy do bardzo zimnej wody. Czekamy, aż się zagotuję i czekami ok. 5 minut. Następnie wrzucamy obraną włoszczyznę. Po chwili wrzucamy umytego i pokrojonego pomidora. Kolejno dołączamy umyty, oczyszczone i pokrojone pieczarki. Pod koniec gotowania wrzucamy opaloną cebulę, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Smacznego!
niedziela, 18 września 2016
Subskrybuj:
Posty (Atom)