wtorek, 6 września 2016

Zupa jarzynowa z ryżem

Bardzo lubię tego rodzaju zupy, gdyż zawierają większość wiosennych warzyw i na długo sycą. Polecam na letnie i jesienne dni.



Składniki:

  • 1/2 opakowania mrożonej mieszanki wiosennej 
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suchego ryżu białego
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli, suszone pomidory 
  • woda

Sposób przygotowania:
Do wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Między czasie obieramy cebulę i opalamy ją od palnika kuchenki gazowej. Do gotującej się wody wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną, cebulę i ryż. Gotujemy około 15-20 minut. Następnie dodajmy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy jeszcze około 5 minut.

Smacznego!

niedziela, 4 września 2016

czwartek, 1 września 2016

Zupa krem z buraków

Tegoroczne lato obfituję w buraczki. Ja do zupy krem wykorzystała z własnego ogródka. W ogóle inny smak i zapach, więc i obiad był pyszny!



Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 pietruszki
  • 1/3 selera
  • 1 średni ziemniak
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli
  • woda

Sposób przygotowania:
Do zimnej wody wrzucamy skrzydełka kurczaka. Czekamy, aż się zagotuję. Między czasie obieramy i myjemy wszystkie warzywa. Kroimy w kostkę lub w plastry. Następnie warzywa przekładamy do gotującej się wody z skrzydełkami. Gotujemy do lekkiej miękkości. Kolejno dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po upływie czasu wyłączamy zupę, wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe i skrzydełka. Zupę miksujemy na gęsty krem.

Smacznego!