Przyznam się szczerze, że w mojej lodówce nie znalazłam jajek, a miałam ogromną ochotę na jakiekolwiek placuszki. W tej wersji są wegańskie, więc są bardzo, bardzo zdrowe!
Składniki:
Składniki:
- 5 łyżek mąki owsianej*
- 1 łyżka siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki wody gazowanej
* Mąka owsiana bardzo intensywnie chłonie tłuszcz, więc trzeba uważać, aby nie przypalić placuszków.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia. Siemię lniane mieszamy z wrzącą wodą, aby uzyskać gęstą papkę. Do produktów sypkich dodajmy mleko i wodę, a następnie "elastyczne jajko". Wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać masę gęstej śmietany. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!