wtorek, 9 sierpnia 2016

Wegańskie owsiane placuszki

Przyznam się szczerze, że w mojej lodówce nie znalazłam jajek, a miałam ogromną ochotę na jakiekolwiek placuszki. W tej wersji są wegańskie, więc są bardzo, bardzo zdrowe!



Składniki:

  • 5 łyżek mąki owsianej*
  • 1 łyżka siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki wody gazowanej 
* Mąka owsiana bardzo intensywnie chłonie tłuszcz, więc trzeba uważać, aby nie przypalić placuszków.

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia. Siemię lniane mieszamy z wrzącą wodą, aby uzyskać gęstą papkę. Do produktów sypkich dodajmy mleko i wodę, a następnie "elastyczne jajko". Wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać masę gęstej śmietany. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

niedziela, 7 sierpnia 2016

czwartek, 4 sierpnia 2016

Placuszki z mąki z tapioki, orzechami nerkowca i morwą białą

Bardzo duże zestawienie produktów, ale smak również bardzo bogaty. Placuszki, które wykonałam są ze sklepu Bioindygo.pl, więc jakość jest świetna!





Składniki:

*Mąka z tapioki bardzo intensywnie chłonie tłuszcz, więc trzeba uważać, aby nie przypalić placuszków.


Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z ksylitolem na puszystą masę, następnie dodajmy mąkę, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Do dekoracji podajemy z orzechami nerkowca i morwą białą.

Smacznego!