niedziela, 17 kwietnia 2016

czwartek, 14 kwietnia 2016

Szpinak z tuńczykiem, pomidorem i batatem

Szpinak z tuńczykiem, pomidorem i batatem, czy danie na bogato. Różnorodność smaku, które ucieszy każde wymagające podniebienie. Polecam dodać dużą ilość przypraw, najlepiej czosnku granulowanego! :)



Składniki:

  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 średni batat
  • 1 pomidor
  • przyprawy: przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, sól, zioła prowansalskie
  • ketchup
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Szpinak odmrażamy w mikrofali. Między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę batata - gotujemy na wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Myjemy i kroimy pomidora, tuńczyka odsączamy z wody. Na patelni smażymy odmrożony szpinak. Dodajemy dowolną ilość ketchupu i wszystkie przyprawy.  Po usmażeniu do patelni przekładamy ugotowanego batata, pomidora i tuńczyka. Wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!

wtorek, 12 kwietnia 2016

Sernik jogurtowy z liofilizowanymi owocami

Słodkości nigdy dość, więc postanowiłam przygotować sernik z jogurtu oraz liofilizowanych owoców od FRUUP. Zachęcam do upieczenia, bo jego konsystencja jest bardzo delikatna i smaczna! :)



Składniki:

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy budyń,aromat pomarańczowy obtoczone w mące owoce liofilizowane i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do blaszki lub 2 dużych kokilek. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.

Smacznego!