wtorek, 22 marca 2016

Jajka - dlaczego warto jej jeść? cz.2

Już za kilka dni na naszych stołach jajka będą głównym bohaterem. Najczęściej występują pod postacią ugotowanych z majonezem i ze szczypiorkiem, ale również wiele osób wybierze klasyczną jajecznicę.



Jest wiele przeciwników spożywania jaj dlatego, że zawierają cholesterol.

Czym właściwie jest cholesterol? 

Na chłopski rozum pod tym pojęciem rozumie się substancje, które znajdują się w osoczu krwi, który zaliczą się do lipidów (tłuszczy). W cholesterolu zawarte są substancje chroniące serce, oczy, a nawet kości! Grupa ludzi sądzi, że jajka przyczyniają się do jego wzrostu. Obalam mit! Zawarta w żółtku jaj lecytyna zapobiega powstawaniu złogów miażdżycowych i tym sposobem obniża jego poziom.

Ile można spożywać jaj w ciągu tygodnia?
Lekarze zalecają spożywanie 4-5 jaj w ciągu tygodnia (osoba dorosła) wliczając w to potrawy, które zawierają jaja.

Jakie witaminy i substancje znajdują się w jajku?

  • białko - pełnowartościowe oraz łatwo przyswajalne przez organizm. Zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach;
  • witaminy: A, B2, B12, D, E, K;
  • składniki mineralne: fosfor, potas, magnez, wapno, żelazo;
  • luteina - chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plami żółtej i poprawia widzenie;
  • kwas pantotenowy - przyspiesza gojenie się ran, zapobiega przemęczeniu organizmu, usprawnia układ naczyniowy, sercowo-nerwowy i pokarmowy. 

Warto wiedzieć:
* jajka zmniejszają głód, bo stabilizują poziom cukru we krwi - dzięki temu nie podjadamy pomiędzy posiłkami i na długo czujemy sytość:
* jajka zakwaszają organizm, więc najlepiej spożywać je z produktami zasadowymi, np. ze szczypiorkiem;
* witaminy, sole mineralne i pozostałe związki m.in związki siarki aminokwasy obecne w jajkach poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.  

niedziela, 20 marca 2016