Od kiedy okazało się, że mam uczelnie na kakao zaczęłam używać jego zamiennika - karobu. Jest nie niemal identyczny w smaku jak jego przeciwnik i przynajmniej nie uczula. Kolejną prostą potrawą są karobowe racuchy z jabłkami. Uwielbiam placki, więc mogę jeść je codziennie. :)
Składniki:
Składniki:
- 1 średnie jabłko
- 4 łyżki mąki pszennej graham
- 1 czubata łyżeczka karobu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- aromat waniliowy
- cukier puder do dekoracji
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, karob, proszek do pieczenia, mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Na rozgrzaną patelnię z olejem po jednej łyżce kładziemy masę na placki. Smażymy z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!