niedziela, 6 grudnia 2015
sobota, 5 grudnia 2015
czwartek, 3 grudnia 2015
Aromatyczna zupa krem z batata i ryżem
Jeszcze jest jesień, ale wkrótce przybędzie zima. Najlepszą na taką porę są zupy krem z warzywami! Znakomicie rozgrzewają i sycą na długo! Tym razem zagościł batat w towarzystwie włoszczyzny!
Składniki:
Składniki:
- 1/2 średniego batata
- 1 marchew
- 1/4 pietruszki
- plaster selera
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki białego ryżu
- przyprawy: warzywko, susz warzywny, 2 ziela angielskie, liść laurowy
- 2 skrzydełka z kurczaka
- woda
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Do wrzącej wody wrzucamy umyte skrzydełka. Czekamy, aż skrzydełka trochę się podgotują. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (oprócz cebuli i czosnku) i ryż. Gotujemy kilka minut, aż ryż będzie al dente, a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze chwilę. Następnie wyjmujemy skrzydełka, ziele angielskie i liść laurowy. Gotową zupę miksujemy na gęsty krem.
Smacznego!
wtorek, 1 grudnia 2015
Wysokobiałkowy omlet owsiany
Kolejna odsłona mojego ulubionego omleta. Nie będę się rozpisywała, po prostu polecam go wykonać!
Składniki:
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka odżywki białkowej
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
- kaki
- jabłko
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą i czekamy, aż wchłoną wodę. Następnie do białek dodajemy żółtka, odżywkę białkową, płatki owsiane, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Kolejno masę przelewamy na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż do zarumienienia. W moim przypadku omlet podałam z kaki i jabłkiem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)