niedziela, 6 grudnia 2015

czwartek, 3 grudnia 2015

Aromatyczna zupa krem z batata i ryżem

Jeszcze jest jesień, ale wkrótce przybędzie zima. Najlepszą na taką porę są zupy krem z warzywami! Znakomicie rozgrzewają i sycą na długo! Tym razem zagościł batat w towarzystwie włoszczyzny!



Składniki:

  • 1/2 średniego batata 
  • 1 marchew
  • 1/4 pietruszki
  • plaster selera
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki białego ryżu
  • przyprawy: warzywko, susz warzywny, 2 ziela angielskie, liść laurowy
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • woda 

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Do wrzącej wody wrzucamy umyte skrzydełka. Czekamy, aż skrzydełka trochę się podgotują. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (oprócz cebuli i czosnku) i ryż. Gotujemy kilka minut, aż ryż będzie al dente, a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze chwilę. Następnie wyjmujemy skrzydełka, ziele angielskie i liść laurowy. Gotową zupę miksujemy na gęsty krem.

Smacznego! 

wtorek, 1 grudnia 2015

Wysokobiałkowy omlet owsiany

Kolejna odsłona mojego ulubionego omleta. Nie będę się rozpisywała, po prostu polecam go wykonać!



Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 
  • 1 łyżeczka odżywki białkowej 
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • aromat śmietankowy
  • kaki
  • jabłko 

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą i czekamy, aż wchłoną wodę. Następnie do białek dodajemy żółtka, odżywkę białkową, płatki owsiane, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Kolejno masę przelewamy na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż do zarumienienia. W moim przypadku omlet podałam z kaki i jabłkiem.

Smacznego!