Od bardzo dawna nie piekłam domowego chleba. Stęskniłam się za jego smakiem i zapachem, aż w końcu musiałam go zrobić! Zapach rozchodził się po całym mieszkaniu, a domownicy nie mogli go nachwalić. :)
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
- 1 szklanka mąki graham typ 1850
- 2 1/2 szklanki wody
- 40g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka kminku
- rodzynki + mąką do obtoczenia
- płatki owsiane do posypania blachy
Sposób przygotowania:
Do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże wraz z cukrem. Zalewamy ciepłą wodą i czekamy, aż drożdże urosną. Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąk, kminek, sól i obtoczone w mące rodzynki. Kolejno wlewamy wyrośnięte drożdże i wodę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (ok.5 minut). Ciasto powinno być gęste. Następnie masę przekładamy do natłuszczonej i wyspanej płatkami owsianymi blachy. Odstawiamy ciasto, aż do wyrośnięcia. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!