niedziela, 23 sierpnia 2015
sobota, 22 sierpnia 2015
Sernik dyniowy z odżywką białkową
Tyle razy już pisałam, że uwielbiam serniki na każdy sposób. Zawsze przygotowuje je inaczej i za każdym razem smak jest inny. :)
Składniki:
Składniki:
- 200g twarogu do sernika
- 1 jajko
- 1 łyżeczka WPC 80
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżka puree z dyni
- aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
Żółto oddzielamy od białka. Białko z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce jajko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy odżywkę białkową i twaróg - dokładnie miksujemy. Ubitą pianę przekładamy do masy serowej. Dodajemy puree z dyni. Szpatułką dokładnie wszystko mieszamy. Masę serową przelewamy do natłuszczonego naczynka lub blaszki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
czwartek, 20 sierpnia 2015
Jaglana szarlotka z mieszanką studencką
Ja jak zawsze lubię eksperymentować w kuchni. Na stół poszła kasza jaglana i jabłko. Znakomite połączenie, a z dodatkiem cynamonu - przepysznie!
Składniki:
Składniki:
- 40g suchej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
- 2 średnie jabłka
- 20g mieszanki studenckiej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy pod zimną wodą. Do wrzącej wody wrzucamy kaszę i gotujemy, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Jabłka myjemy i obieramy. Ścieramy na tartce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę mieszamy z jabłkiem, mieszanką studencką i cynamonem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia ceramicznego. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 18 sierpnia 2015
Zupa brokułowa
W lodówce zalegał mi brokuł, więc nie wiedziałam jak go wykorzystać. Szybkim i prostym sposobem jest po prostu zupa..!
Składniki:
Składniki:
- 1 brokuł
- 1/2 średniej marchewki
- 1/4 pietruszki
- plaster selera
- 1 średni ziemniak
- susz warzywny
- przyprawy: pieprz, warzywko, liść laurowy, 2 ziela angielskie
- 2 skrzydełka z kurczaka
- woda
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Wrzucamy skrzydełka i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Następnie dodajemy obrane, umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka. Gotujemy ok. 5 minut. Kolejno dodajemy umytego i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)