niedziela, 2 sierpnia 2015
sobota, 1 sierpnia 2015
Placuszki z cukinii
Niedawno wspominałam, że w zapasie mam cukinie, więc żal ich nie wykorzystać. Już kilka razy robiłam placuszki, ale te wyszły najlepsze. Zachęcam do wykonania, ponieważ nie zajmują dużo czasu i są bardzo smaczne. :)
Składniki:
Smacznego!
Składniki:
- 250g cukinii (po obraniu)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej graham
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, kurkuma
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy, myjemy wydrążamy ze środka pestki i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Następnie solimy i za kilka minut odsączamy z nadmiaru wody. Kolejno dodajemy jajko, mąkę, jogurt i przyprawy - mieszamy. Smażymy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni, następnie nakładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
czwartek, 30 lipca 2015
Pokrzywa i jej cenne właściwości
Przez większość ludzi uważana jest jako zielsko, chwast. Pokrzywa jest niczym leczniczym ziołem, które było znane przed setki lat temu. Co kryje w swoich liściach i korzeniu?
Pokrzywa cenne właściwości:
- jest moczopędna, więc świetnie działa na nerki i osoby cierpiące na kamienicę nerkową
- usuwa zanieczyszczenia i wodę z organizmu
- ułatwia przemianę materii co powoduje większe uczucie głodu
- świetnie się nadaje dla osób z anemią lub cierpiące na brak żelaza
- doskonale działa na skórę, włosy i paznokcie
- obniża poziom cukru we krwi
Jakie witaminy zawiera?
Kiedy zrywać i jak suszyć?
Pokrzywę najlepiej zrywać wczesną wiosną, kiedy liście są jeszcze młode. Po zerwaniu najlepiej zostawić ją na kilka godzin, aby wyleciały wszystkie owady, dokładnie umyć i osuszyć. Postawić w lekko zacienione i zabezpieczone od wiatrów miejsce.
Jak ją pić?
Napar z pokrzywy należy wykonać z kilku ususzonych listków i zalać wrzącą wodą. Postawić pod przykryciem na 10 minut. Stosować przez 2 tygodnie, po czym zrobić przerwę na następne 2 tygodnie.
Moje efekty:
Stosuję ją zaledwie tydzień, więc dużych efektów nie widzę. Jednie na twarzy zaczęły pojawiać się drobne pryszcze. Poza tym działa bardzo moczopędnie i wzbudza apetyt.
Pokrzywa cenne właściwości:
- jest moczopędna, więc świetnie działa na nerki i osoby cierpiące na kamienicę nerkową
- usuwa zanieczyszczenia i wodę z organizmu
- ułatwia przemianę materii co powoduje większe uczucie głodu
- świetnie się nadaje dla osób z anemią lub cierpiące na brak żelaza
- doskonale działa na skórę, włosy i paznokcie
- obniża poziom cukru we krwi
Jakie witaminy zawiera?
- witaminy: A, B2, C, K
- magnez, fosfor, żelazo, wapń, siarkę, potas, jod, krzem
- związki aminowe, garbnikowe, olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, kwasy organiczne (mrówkowy, glikolowy, glicerolowy)
Kiedy zrywać i jak suszyć?
Pokrzywę najlepiej zrywać wczesną wiosną, kiedy liście są jeszcze młode. Po zerwaniu najlepiej zostawić ją na kilka godzin, aby wyleciały wszystkie owady, dokładnie umyć i osuszyć. Postawić w lekko zacienione i zabezpieczone od wiatrów miejsce.
Jak ją pić?
Napar z pokrzywy należy wykonać z kilku ususzonych listków i zalać wrzącą wodą. Postawić pod przykryciem na 10 minut. Stosować przez 2 tygodnie, po czym zrobić przerwę na następne 2 tygodnie.
Moje efekty:
Stosuję ją zaledwie tydzień, więc dużych efektów nie widzę. Jednie na twarzy zaczęły pojawiać się drobne pryszcze. Poza tym działa bardzo moczopędnie i wzbudza apetyt.
wtorek, 28 lipca 2015
Wilgotny placek z cukinii na słodko
Niedawno dostałam, aż pięć dużych cukinii! Nie miałam pojęcia co z nich kompletnie zrobić, a tu bach... Padło na placek z cukinii na słodko! :)
Składniki:
Składniki:
- 1/4 cukinii
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 20g WPC 80
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Odsączamy ją na sitku. Do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy jogurt i pozostałe składniki. Masę na ciasto mieszamy łyżką wraz z cukinią. Gotową masę przelewamy do natłuszczonego naczynia lub blaszki. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)