niedziela, 19 lipca 2015
sobota, 18 lipca 2015
Klasyczny omlet na wytrawnie
Kolejne dzieło klasyki, kiedy ma się pod dostatkiem jaj i nie wiadomo co można z nich zrobić. Idealny omlet na wakacyjne śniadanie.
Składniki:
Składniki:
- 3 jajka
- 2 plastry pomidora
- 2 czarne lub zielone oliwki
- szczypta proszku do pieczenia
- świeży koperek
- świeża natka pietruszki
- zioła prowansalskie
- pieprz
- czosnek granulowany
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Jajka wpijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą przelewamy masę jajeczną. Jak tylko omlet się zetnie przykrywamy przykrywamy i zmniejszamy ogień. Po przygotowaniu podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
środa, 15 lipca 2015
Pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem
Sezon na jagody w końcu się rozpoczął, więc można przygotować wiele pożywnych dań. Prezentuję pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem. :)
Składniki:
6-7 pierożków
Ciasto:
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyszczone i umyte jagody posypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły soki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, sól i wodę. Mieszamy i formujemy dotąd, aż powstanie normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąkę, aby ciasto nie kleiło się do wałka. Za pomocą szklanki o ostrych krawędziach formujemy ciasto na pierożki.
Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły.
Do gotującej i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się gotować jeszcze ok 2-3 od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierożki podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Składniki:
6-7 pierożków
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850
- woda
- 1 łyżeczka oleju
- sól
- 2-3 łyżki jagód
- 2 łyżki twarogu pełnotłustego
- cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyszczone i umyte jagody posypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły soki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, sól i wodę. Mieszamy i formujemy dotąd, aż powstanie normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąkę, aby ciasto nie kleiło się do wałka. Za pomocą szklanki o ostrych krawędziach formujemy ciasto na pierożki.
Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły.
Do gotującej i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się gotować jeszcze ok 2-3 od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierożki podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
niedziela, 12 lipca 2015
Subskrybuj:
Posty (Atom)