niedziela, 12 lipca 2015
sobota, 11 lipca 2015
Leczo z makaronem penne
Przez kilka dni mam dosłownie "fazę" na makarony. Prawie każdego dnia zjadam jego porcję. W letnim nastroju przygotowałam warzywne leczo, idealne na słoneczne dni. :)
Składniki:
Składniki:
- 1/2 średniej cukinii
- 1 pomidor
- 1/4 czerwonej lub żółtej papryki
- 1 średnia marchewka
- 2 średnie pieczarki
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: pieprz cayenne, pieprz, zioła prowansalskie, koperek
- 50g makaronu penne
- olej
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli i dodajemy pozostałe warzywa. Dolewamy trochę wody i nakrywamy przykrywą, aby wszystko się dusiło. Jeśli woda odparuje dolewamy kolejną, aż do miękkości warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie przekładamy na ugotowany makaron.
Smacznego!
czwartek, 9 lipca 2015
Makaron spaghetti z czerwoną soczewicą i pomidorami
Co tu dużo pisać. Smaczne i szybkie danie w letnie dni. :)
Składniki:
- 50g makaronu spaghetti
- 3 łyżki soczewicy
- 1 duży pomidor
- kilka czarnych oliwek
- ketchup - opcjonalnie
- przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości na małym gazie. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy umytego i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę. Dodajemy wszystkie przyprawy i ewentualnie ketchup. Wszystko przekładamy na talerz. Dodajemy oliwki.
Smacznego!
wtorek, 7 lipca 2015
Zupa krem z kalafiora i soczewicy
Kiedy jest lato każdy ma ochotę na kolorowe posiłki. W kuchni miałam zalegającego kalafiora, więc postanowiłam wykonać szybką zupę. Aby nie było nudno dodałam soczewicę i koncentrat pomidorowy, żeby zupa zyskała aksamitny kolor!
Składniki:
Składniki:
- 1 mały kalafior
- pęczek włoszczyzny
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- warzywko
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- woda
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, włoszczyznę obieramy, a kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Soczewicę płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa i soczewicę przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i warzywko. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Kolejno całość blendujemy na gęsty krem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)