Przez kilka dni mam dosłownie "fazę" na makarony. Prawie każdego dnia zjadam jego porcję. W letnim nastroju przygotowałam warzywne leczo, idealne na słoneczne dni. :)
Składniki:
Składniki:
- 1/2 średniej cukinii
- 1 pomidor
- 1/4 czerwonej lub żółtej papryki
- 1 średnia marchewka
- 2 średnie pieczarki
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: pieprz cayenne, pieprz, zioła prowansalskie, koperek
- 50g makaronu penne
- olej
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli i dodajemy pozostałe warzywa. Dolewamy trochę wody i nakrywamy przykrywą, aby wszystko się dusiło. Jeśli woda odparuje dolewamy kolejną, aż do miękkości warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie przekładamy na ugotowany makaron.
Smacznego!