czwartek, 2 lipca 2015

Szybkie ciastko z truskawkami

Jak mam ochotę na coś słodkiego, a wtedy nie mam czasu robię rzeczy, które sprawiają, że powstają w kilka minut. Szybkie jednoporocjowe ciastko na raz nie dość, że szybko je się robi to smakuje obłędnie!



Składniki:

  • 3 łyżki mąki graham T1850 lub pełnoziarnistej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki maślanki
  • aromat cytrynowy
  • truskawki 

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, maślankę i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przelewamy masę. Na wierzch układamy oczyszczone, umyte i pokrojone truskawki. Pieczemy przez ok.25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 30 czerwca 2015

Mini omlety z truskawkami

Szybkie i smaczne danie, idealne na śniadanie czy kolację. Zbyt często nie robię omletów, więc tym razem chciałam się trochę pobawić i wymyśliłam mini omlety.



Składniki:
Mini omlety:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej
Mus truskawkowy:
  • garść truskawek
  • 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego
  • miód

Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie żółtko ucieramy z cukrem. Do masy żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Kolejno dodajemy ubite na sztywno pianę, delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem jedną łyżką formujemy omleciki. Smażymy do lekkiego zarumienienia z obu stron.
Oczyszczone i umyte truskawkami blendujemy z jogurtem greckim i miodem. Następnie mus truskawkowy polewamy omlety.

Smacznego!

sobota, 27 czerwca 2015

Pesto z sałaty z makaronem i tuńczykiem

W ogródku mam pełną moc sałaty, więc postanowiłam wykonać popularne pesto, które świetnie współpracuje z makaronem, a na dokładkę z tuńczykiem z sosie własnym. :)



Składniki:
Pesto:

  • sałata
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie



  • 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum 
  • puszka tuńczyka z sosie własnym 


Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzucamy umytą i osuszoną sałatę, Umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, nasiona słonecznika i wszystkie przyprawy, Wszystko dokładnie blendujemy. Na talerzyk nakładamy makaron, odsączonego tuńczyka z puszki i pesto z sałaty.

Smacznego!